قند خون نرمال در سنین مختلف+ زمان اندازه گیری

سطح قند خون یک شاخص کلیدی برای سلامت کلی بدن افراد است.  دانستن میزان قند خون نرمال برای گروه سنی شما مهم است. در حالی که  سطح قند خون نرمال و استاندارد بین افراد بر اساس سن، شرایط سلامتی و عواملی مانند سبک زندگی متفاوت است، دانستن محدوده نرمال قند خون در سنین مختلف چشم انداز مفیدی در مورد نحوه عملکرد بدن شما ارائه می دهد.

با این وجود، مهم است که توجه داشته باشید که اطلاعاتی که در ادامه آمده است، فقط به عنوان یک راهنما بر اساس استاندارد های کلی ارائه شده است. اگر در مورد سطح قند خون خود نگرانی دارید، واجب است که برای ارزیابی جامع با یک پزشک مشورت کنید. قند خون سلامت هدف شما به بسیاری از عوامل از جمله سلامت شخصی و سبک زندگی بستگی دارد.

در این مقاله از مُداوا، درباره ی قند خون، از جمله نحوه ارتباط آن با سلامتی شما، محدوده سطوح نرمال قند خون و علائم قند خون غیر طبیعی بیشتر بدانید.

قند خون چیست؟

قند خون یا گلوکز، نوع اولیه قند در بدن است. از کربوهیدرات های موجود در غذاها در بدن پس از تجزیه مواد غذایی به دست می آید. گلوکز برای تامین انرژی سلول های سراسر بدن از جمله سلول های مغزی ضروری است.

سطح قند خون شما در طول روز با خوردن، ورزش و خواب در نوسان است. استرس و هورمون ها نیز بر روی قند خون شما نقش دارند. افراد مبتلا به دیابت باید سطح قند خون را به دقت و مرتبا کنترل کنند؛ تا اطمینان حاصل کنند، که در سطح قند خون آنان در محدوده هدف مناسب باقی می ماند.دفعات و زمانهای بررسی قند خون با دستگاه تست قند خون خانگی اغلب توسط پزشک و تیم مراقبتی فرد تعیین می شود.

سطح قند خون کنترل نشده ی خارج از محدوده هدف شخص می تواند پیامدهای خطرناکی برای فرد داشته باشد. وقتی سطح قند خون خیلی بالا یا خیلی پایین باشد، می تواند عواقب جبران ناپذیری مانند آسیب عصبی، آسیب کلیوی و بیماری های قلبی داشته باشد.

قند خون بالا (هیپرگلیسمی) می تواند منجر به بیماری هایی مانند دیابت، بیماری های قلبی عروقی و سکته شود. قند خون پایین (هیپوگلیسمی) می تواند باعث گیجی، اضطراب، ضعف، عرق کردن و مشکلات بینایی شود. سطوح بسیار پایین قند خون هم خطرناک است و می تواند منجر به تشنج و غش کردن شود.

دیابت و قند خون

دیابت وضعیتی است که تنظیم سطح قند در خون را برای بدن دشوار یا غیرممکن می کند. در فردی که مبتلا به دیابت است، بدن یا قادر به تولید انسولین کافی نیست یا انسولین کافی را برای استفاده در دسترس قرار نمی دهد. انسولین هورمونی است که به بدن کمک می کند که از گلوکز برای انرژی استفاده کند. هنگامی که سطح انسولین خیلی پایین باشد، گلوکز در جریان خون تجمع می یابد بدون اینکه بدن بتواند از آن استفاده کند. این وضعیت می تواند به اندام ها و سایر بافت ها آسیب برساند.

دیابت زمانی رخ می دهد که بدن فرد نتواند به اندازه کافی قندی را که به طور معمول در رژیم غذایی روزانه فرد مصرف می شود، مدیریت کند. افزایش مزمن قند می تواند منجر به تغییراتی در عروق خونی بزرگ و کوچک شود. با گذشت زمان، تغییرات در عروق بزرگ می تواند منجر به افزایش خطر حمله قلبی و سکته شود، در حالی که آسیب به عروق کوچک می تواند باعث آسیب عصبی، از دست دادن بینایی و نارسایی کلیه شود.

برای افراد مبتلا به دیابت، حفظ سطح قند خون نرمال در سنین مختلف برای جلوگیری از عوارض خطرناک در آینده ضروری است. این امر مستلزم درک سطوح نرمال گلوکز خون برای گروه‌های سنی مختلف و ایجاد تغییرات لازم در سبک زندگی بر این اساس است، قند خون می‌تواند بر اساس آنچه می‌خورید و زمان هایی که میخورید، بالا یا پایین بیاید.

آزمایش A1C چیست؟

قند خون نرمال در سنین مختلف آزمایش HB A1C

آزمایش A1C که هموگلوبین گلیکوزیله نیز نامیده می‌شود، یک ابزار تشخیصی استاندارد است که برای اندازه‌گیری میانگین سطح قند خون فرد در سه ماه گذشته (۹۰ روز) استفاده می‌شود. این نشان دهنده میزان کنترل قند خون شما در آن دوره زمانی 3 ماهه است.

آزمایش A1C یک معیار ضروری برای کنترل قند خون در دیابت است، زیرا دید بلندمدتی از سطح قند خون ارائه می‌کند و می‌تواند به پیش‌بینی خطر عوارض دیابت کمک کند.

در این آزمایش از یک نمونه خون کوچک برای تجزیه و تحلیل میزان هموگلوبین استفاده می شود.  پروتئینی که در گلبول های قرمز خون یافت می شود و اکسیژن را حمل می کند و به مولکول های گلوکز متصل می شود. هرچه سطح گلوکز در جریان خون شما بالاتر باشد، هموگلوبین بیشتری به آن متصل می شود و با آزمایش A1C مشخص می شود. این آزمایش اغلب با گرفتن نمونه خون از انگشت در مطب پزشک انجام می شود.

عدد A1C به صورت درصد بیان می شود و درصدهای بالاتر نشان دهنده سطوح بالاتر گلوکز در جریان خون است. میزان A1C سالم برای افراد بدون دیابت بین 4 تا 5.7 درصد است. مقداری بین 5.7 تا 6.4 درصد پیش دیابت یا مرزی در نظر گرفته می شود، در حالی که 6.5 درصد و بالاتر نشانه ی دیابت را به همراه دارد.

یکی از نکات مهمی که باید در مورد عدد  نتیجه آزمایش A1C فرد در نظر گرفت، این است که ممکن است؛ این عدد تحت تأثیر سایر شرایط پزشکی مانند کم خونی باشد که می تواند منجر به خواندن نادرست نتیجه شود. به همین دلیل است که معمولاً بررسی دیگر فاکتور ها، مانند سطح قند ناشتا، همراه با آزمایش A1C توصیه می‌شود.

 

آزمایش قند خون چگونه انجام می شود؟

قند خون معمولا به وسیله یک دستگاه تست قند خون اندازه گیری می شود؛ که میزان گلوکز یا قند موجود در نمونه خون را اندازه گیری می کند. یک قطره خون از نوک انگشت یا بازو روی یک نوار تست قرار می گیرد و وارد دستگاه تست قند خون می شود. نتایج در عرض چند ثانیه روی صفحه LCD دستگاه نمایش داده می شوند.

روش دیگر برای آزمایش قند خون از طریق پایش مداوم گلوکز (CGM) است. این روش معمولاً شامل قرار دادن یک سنسور یکبار مصرف و ضد آب در پشت بازو یا معده است. این سنسورها بسته به برند، سه تا ۱۴ روز قابل استفاده است. بسیاری از سنسورهای CGM به همراه تلفن همراه هوشمند استفاده می‌شوند و به فرد و دیگران (مانند پزشک معالج) امکان می‌دهند، سطوح قند خون را در هشت ساعت گذشته ببینند.

افراد مبتلا به دیابت معمولاً چندین بار در روز، از جمله قبل از غذا و میان وعده و دو ساعت بعد از غذا، سطح قند خون خود را چک می کنند.

در موارد خاص، پزشک ممکن است آزمایش‌های دیگری مانند آزمایش قند خون ناشتا یا آزمایش تحمل گلوکز خوراکی را نیز تجویز کند. این آزمایش‌ها سطح گلوکز خون را در زمان‌های خاص (ناشتا یا بعد از غذا خوردن) اندازه‌گیری می‌کنند.

قند خون نرمال در سنین مختلف+زمان اندازه گیری قند خون

زمان آزمایش قند خون

برای بسیاری از افراد مبتلا به دیابت، زمان استاندارد آزمایش قند خون قبل از غذا و قبل از خواب است. با این حال، پزشک ممکن است از کسی بخواهد بسته به شرایطش، حداکثر دو ساعت پس از صرف غذا و در نیمه شب، قند خون خود را آزمایش کند. بهترین راه برای تعیین تعداد دفعات آزمایش قند خون و هنچنین زمان گرفتن قند خون، مشورت با پزشک است، که می تواند زمان هایی را بر اساس نیازهای سلامتی خاص شما توصیه کند.

زمان های دیگری که در آن لازم است فرد قند خون خود را اندازه بگیرد، عبارتند از:

  • هنگام تجربه علائم قند خون پایین، مانند سرگیجه، تعریق یا گیجی
  • بعد از صرف غذا در رستوران یا امتحان کردن غذاهای جدید
  • هنگام احساس بیماری و ضعف
  • هنگام تجربه استرس و فشار های عصبی
  • هنگام مصرف الکل
  • قبل و بعد از ورزش
  • پس از مصرف و شروع یک داروی جدید در برنامه
  • پس از مصرف بیش از حد انسولین یا داروهای دیابت
  • پس از مصرف داروهای دیابت در زمان نامناسب و خارج از برنامه

 

سطح طبیعی قند خون بر اساس سن (کودکان، بزرگسالان و سالمندان)

درک این نکته ضروری است که سطح قند خون طبیعی بسته به سن، عوامل سبک زندگی و مسائل سلامتی متفاوت است.

نمودار زیر از بینش مطالعاتی از جمله مطالعات انجام شده توسط انجمن دیابت آمریکا (ADA)، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) و پزشکی جان هاپکینز استفاده می‌کند تا سطح قند خون نرمال توصیه شده عمومی در زمان های مختلف را بر اساس سن نشان دهد.

 
سن سطح قند خون ناشتا طبیعی

(افراد سالم)

سطح قند خون ناشتا

(افراد دیابتی)

محدوده قندخون هدف، قبل از غذا

( دیابت نوع 2)

مقدار HBA1C

(افراد سالم)

مقدارHBA1C

(افراد در محدوده پیش دیابت)

مقدار HBA1C

(افراد دیابتی)

محدوده HBA1C هدف 

(افراد دیابتی)

کودکان و نوجوانان کمتر یا برابر 100mg/dl بیشتر یا برابر 126mg/dl 80-130mg/dl کمتر از 5.7 5.7-6.4 بیشتر یا برابر

6.5

کمتر یا برابر

7

بزرگسالان کمتر یا برابر 100mg/dl بیشتر یا برابر 126mg/dl 80-130mg/dl کمتر از 5.7 5.7-6.4

بیشتر یا برابر

6.5

کمتر یا برابر

7

سالمندان کمتر یا برابر 100mg/dl بیشتر یا برابر 126mg/dl 80-150mg/dl

170mg/dlیا

کمتر از 5.7 5.7-6.4 بیشتر یا برابر

6.5

کمتر یا برابر

7.5-8

لازم به ذکر است اعداد و ارقام ذکر شده قوانین کلی هستند و ممکن است بر اساس شرایط سلامت شخصی متفاوت باشند. این جدول نباید برای اصلاح برنامه درمانی فعلی استفاده شود. هر فردی باید با پزشک خود در مورد محدوده هدف مناسب برای خود مشورت کند.

 

قند خون ناشتا و قند خون غیرناشتا

آزمایش قند خون ناشتا و غیر ناشتا برای غربالگری افراد از نظر دیابت و پیش دیابت استفاده می شود.

قندخون ناشتا

در آزمایش قند خون ناشتا پس از هشت ساعت نخوردن غذا، سطح قند خون را اندازه گیری می کنند. معمولاً صبح ها قبل از صبحانه انجام می شود. سطح قند خون ناشتا ممکن است بر اساس محدوده های زیر نشان دهنده این باشد که یک فرد پیش دیابت یا دیابت دارد. مقدار قند خون ناشتا نرمال به طور کلی در ادامه بیان شده است.

نرمال: 99mg/dlیا کمتر

پیش دیابت: 100mg/dl-125mg/dl

دیابت: بیشتر از 126mg/dl

قند خون غیرناشتا

آزمایش قند خون غیر ناشتا نیازی به پرهیز از غذا خوردن قبل از آزمایش و آمادگی ندارد. سطح قند خون غیر ناشتا ممکن است بر اساس محدوده های زیر نشان دهنده این باشد که یک فرد پیش دیابت یا دیابت دارد. مقدار نرمال قند خون غیرناشتا در شرایط مختلف.

نرمال: 140mg/dlکمتر

پیش دیابت: 140mg/dl-199mg/dl

دیابت: 200mg/dl یا بیشتر

علائم و نشانه های قند خون نامتعادل

اگر سطح قند خون شما به طور مداوم بیش از حد بالا یا پایین باشد، ممکن است علائم و نشانه های خاصی را تجربه کنید.

موارد زیر علائم رایج قند خون نامتعادل هستند:

علائم قند خون بالا:

افزایش تشنگی

تکرر ادرار

خستگی

تاری دید

زخم هایی که دیر التیام می یابند

کاهش وزن

عفونت های مکرر

علائم قند خون پایین:

گرسنگی

لرزش بدن

تعریق

ضربان قلب تند

سردرد

سرگیجه

گیجی و مشکل در تمرکز

مقادیرخطرناک قندخون

قند خون پایین ،یا هیپوگلیسمی زمانی رخ می دهد که سطح گلوکز یک فرد به زیر 70 میلی گرم در دسی لیتر برسد. افت شدید قند خون زمانی رخ می دهد که سطح گلوکز به زیر 54 میلی گرم در دسی لیتر برسد و ممکن است منجر به از حال رفتن، شود. قند خون پایین در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 شایع است و نیاز به درمان و توجه جدی دارد.

قند خون بالا یا هیپرگلیسمی زمانی رخ می دهد که سطح گلوکز یک فرد به 240 میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر برسد. در صورت عدم درمان، هیپرگلیسمی ممکن است منجر به کتواسیدوز شود، وضعیتی که معمولاً به عنوان کمای دیابتی شناخته می شود.

کتون ها مواد زائدی هستند که وقتی بدن چربی ها را به دلیل کمبود انسولین تجزیه می کند ساخته می شوند. کتون ها در مقادیر زیاد برلی بدن غیرقابل تحمل هستند و از طریق ادرار فرد خارج می شوند. اگر بدن نتواند کتون اضافه را از طریق ادرار خارج کند، ممکن است کتون ها در خون تجمع کنند و باعث افزایش سطح کتون شوند. این ممکن است منجر به کتواسیدوز شود، کتون ها خون را اسیدی تر می کنند و نیاز به درمان فوری پزشکی دارد.

 

مقدار قند خون نرمال در سنین مختلف+قند خون خطرناک

وقتی قند خون خیلی بالا یا پایین است چه کاری انجام دهیم؟

در حالتی که قند خون فرد بسیار پائین باشد.

  • مصرف چهار قرص گلوکز
  • نوشیدن آب میوه، مانند آب سیب یا پرتقال
  • نوشیدن نوشابه
  • خوردن چهار تکه آب نبات سفت

افراد باید 15 دقیقه پس از تلاش برای افزایش قند خون خود مجدداً سطح قند خون خود را آزمایش کنند تا متوجه شوند که آیا سطح گلوکز به 70 میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر رسیده است یا خیر. اگر سطح گلوکز پایین باقی بماند، یکی از درمان های فوق را تا زمانی که قند خون به حالت عادی بازگردد، ادامه دهید.

افرادی که هیپرگلیسمی یعنی افزایش قند خون را تجربه می کنند باید از کیت تست کتون بدون نسخه برای اندازه گیری سطح کتون در ادرار خود استفاده کنند. اگر سطح کتون بالاتر از 80 میلی گرم در دسی لیتر باشد، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

اگر سطح قند خون بالا باشد اما آزمایش ادرار سطوح طبیعی کتون را تشخیص دهد، گزینه‌های زیر می تواند به کاهش قند خون کمک کنند:

آب بنوشید

کم آبی می تواند باعث شود که قند در خون شما غالب شود و منجر به سطوح بالاتر قند خون شود. افزایش مصرف آب می تواند به وسیله ی ورود آب بیشتر به جریان خون به تنظیم قند خون فرد کمک کند.

ورزش کنید

فعالیت بدنی بدن شما را نسبت به انسولین حساس تر می کند و تا 24 ساعت بعد از ورزش قند خون شما را کاهش می دهد. اگر کتون دارید، ورزش نکنید. زیرا ممکن است باعث شود که قند خون شما حتی افزایش یابد.

مدیریت استرس

استرس ممکن است منجر به افزایش سطح قند خون شود. یادگیری روش های سالم برای مقابله با استرس از طریق فعالیت های درمانی (مانند گوش دادن به موسیقی یا پیاده روی) می تواند به مبارزه با قند خون بالا کمک کند.

خواب کافی

تحقیقات نشان می دهد که کیفیت پایین خواب بر توانایی بدن برای کنترل سطح قند خون تأثیر منفی می گذارد. سعی کنید هفت تا هشت ساعت در شب بخوابید. اگر مشکوک به اختلال خواب هستید با پزشک خود مشورت کنید.

کالری شماری

کربوهیدرات ها در طول فرآیند هضم به گلوکز تجزیه می شوند و می توانند باعث افزایش سطح قند خون شوند. شمارش کربوهیدرات ها می تواند به مدیریت سطح قند خون کمک کند و به برخی از افراد مبتلا به دیابت کمک کند تا مطمئن شوند که انسولین کافی دریافت می کنند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

دیابت یک بیماری جدی است و اگر نگران سطح قند خون خود هستید، مهم است که با پزشک خود صحبت کنید. ارائه دهنده شما می تواند آزمایش هایی را برای تأیید تشخیص دیابت یا پیش دیابت و ارائه توصیه های درمانی سفارش دهد. آنها همچنین ممکن است تغییرات سبک زندگی را برای کمک به حفظ قند خون در محدوده هدف توصیه شده پیشنهاد کنند.

اقدامات لازم برای کنترل و مدیریت سطح قند خون برای حفظ سلامتی و جلوگیری از عوارض طولانی مدت دیابت کلیدی است. با مراقبت مناسب و معاینات منظم، کنترل سطح قند خون کاملا امکان پذیر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *