زخم بستر | هر آنچه لازم است درباره زخم بستر بدانید.

زخم بستر برای بسیاری از افرادی که محدودیت حرکتی دارند یا بیشتر وقت خود را روی تخت یا صندلی می گذرانند، مشکلی شایع و جدی است. در صورت عدم درمان می توانند باعث درد، عفونت و سایر عوارض شوند.در این مقاله از فروشگاه اینترنتی تجهیزات پزشکی و بهداشتی مداوا، خواهید آموخت که زخم بستر چیست،علت ایجاد زخم بستر چیست، نحوه تشخیص زخم بستر، و درمان زخم بستر چگونه است تا بتوانید از ایجاد و پیشرفت زخم بستر پیشگیری کنید.

زخم بستر چیست؟-علت ایجاد زخم بستر چیست؟

زخم بستر چیست؟

زخم بستر که به عنوان زخم فشاری یا زخم پوستی نیز شناخته می شود، آسیب هایی به پوست و بافت زیرین است که در اثر فشار طولانی مدت بر روی نواحی خاصی از بدن ایجاد می شود. فشار باعث کاهش جریان خون در ناحیه آسیب دیده و در نتیجه آسیب بافت و مرگ می شود. زخم بستر معمولا در قسمت های استخوانی بدن مانند پاشنه پا، مچ پا، باسن، دنبالچه و آرنج ایجاد می شود. با این حال، آنها همچنین می توانند در نواحی دیگر مانند پشت، شانه، سر و گوش ایجاد شوند.

علت ایجاد زخم بستر چیست؟

دلیل اصلی زخم بستر فشار است که می تواند ناشی از موارد زیر باشد:

  • دراز کشیدن یا نشستن در همان حالت برای مدت طولانی
  • استفاده از تشک، بالش یا صندلی که خیلی سفت یا نرم باشد.
  • پوزیشن نامتناسب بیمار یا سالمند
  •  یک بیماری مزمن که بر گردش خون تأثیر می گذارد، مانند دیابت، بیماری های قلبی و عروقی
  •  بی حسی در بدن مانند، آسیب نخاعی، سکته مغزی یا زوال عقل
  •  اضافه وزن یا کمبود وزن
  • کم آبی یا سوء تغذیه
  • بی اختیاری یا تعریق بیش از حد
  • بیماری های پوستی، مانند اگزما، پسوریازیس یا درماتیت

چگونه مراحل زخم بستر را تشخیص دهیم؟

نشانه های بروز زخم بستر می تواند از تغییرات خفیف در رنگ و بافت پوست تا زخم های عمیقی که عضله و استخوان را در معرض دید قرار می دهد متغیر باشد. آنها بسته به شدت آسیب به چهار مرحله طبقه بندی می شوند:

مرحله اول

پوست دست نخورده و ظاهرا است، اما بسته به رنگ پوست قرمز، صورتی یا تیره تر از سایر نواحی به نظر می رسد. این ناحیه ممکن است گرم، حساس یا دردناک باشد. رنگ پوست با فشار دادن محو نمی شود.

مرحله دوم

پوست باز می شود و یک زخم یا تاول کم عمق ایجاد می کند. این ناحیه ممکن است متورم، گرم یا دردناک باشد. پوست اطراف ممکن است تغییر رنگ دهد یا سفت باشد.

مرحله سوم

زخم عمیق تر است و به لایه چربی زیر پوست می رسد. این ناحیه ممکن است دارای بافت مرده مایل به زرد یا سیاهی باشد که به آن اسکار می گویند. پوست اطراف ممکن است قرمز، متورم یا سفت باشد.

 مرحله چهارم

زخم بسیار عمیق است و به عضله، تاندون یا استخوان می رسد. این ناحیه ممکن است دارای مقدار زیادی بافت مرده باشد که ممکن است عفونی شده باشد. پوست اطراف ممکن است قرمز، متورم یا سفت باشد.

در برخی موارد، تشخیص یا طبقه بندی زخم بستر ممکن است سخت باشد، به خصوص اگر با بافت مرده پوشانده شده باشد یا زیر پانسمان یا بانداژ پنهان شده باشد. بنابراین، مهم است که پوست را به طور منظم بررسی کنید و در صورت مشاهده علائم زخم بستر، با یک پزشک و یا متحصص زخم، مشورت کنید.

درمان زخم بستر

درمان زخم بستر به مرحله، محل، اندازه و وضعیت عفونت زخم بستگی دارد. مسیر کلی درمان عبارت است از مراحل زیر:

– فشار وارده بر ناحیه آسیب دیده را کاهش دهید. از تشک ضد زخم بستر استفاده کنید.

– بافت مرده را به طور مرتب بردارید و زخم را تمیز کنید.

– برای محافظت از زخم و بهبودی، از پانسمان یا بانداژ استفاده کنید.

– مدیریت درد با داروهای تسکین دهنده و جلوگیری از عفونت.

– زخم را تحت نظر داشته باشید و در صورت نیاز پانسمان یا بانداژ را عوض کنید

– به علل زمینه ای و عوامل خطر زخم بستر رسیدگی کنید. مانند دیگر بیماری ها و مشکلات زمینه ای.

-از کارشناسان زخم و پزشکان متخصص کمک بخواهید.

درمان زخم بستر

گزینه های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

تغییر موقعیت

تغییر وضعیت بدن یا استفاده از وسایل خاص مانند بالش، پد فوم یا تشک ضد زخم بستر و تشک مواج،  برای کاهش فشار روی ناحیه آسیب دیده.

دبریدمان

برداشتن بافت مرده از زخم با استفاده از قیچی، چاقوی جراحی، موچین یا پانسمان های مخصوص و یا با استفاده از آنزیم ها، ماگوت ها یا امواج اولتراسوند.

تمیز کردن

شستن زخم با نمک یا آب، یا استفاده از ضد عفونی کننده ها، آنتی بیوتیک ها یا محلول های دیگر، برای از بین بردن کثیفی، باکتری ها و سلول های مرده.

پانسمان

استفاده از مواد استریل مانند گاز، فوم، فیلم، هیدروژل یا عسل برای پوشاندن زخم و مرطوب نگه داشتن و محافظت از آن.

بانداژ

بستن پارچه یا نوار دور پانسمان و زخم برای محکم کردن آن و جلوگیری از حرکت یا افتادن آن.

دارو

مصرف یا استفاده از مسکن ها، آنتی بیوتیک ها یا سایر داروها برای کاهش درد، التهاب و عفونت.

 جراحی

ترمیم زخم با استفاده از گرافت پوست، فلپ یا پوست مصنوعی، برای پر کردن شکاف و بازگرداندن عملکرد پوست.

درمان زخم بستر در سالمندان+ آنچه باید درباره زخم بستر بدانید (2)

چگونه از ابتلا به زخم بستر پیشگیری کنیم؟

بهترین راه برای پیشگیری از زخم بستر، اجتناب یا کاهش فشار روی پوست و حفظ سلامت پوست است. برخی از راهبردهای پیشگیری عبارتند از:

  • تغییر موقعیت

تغییر وضعیت بدن حداقل هر دو ساعت یا در صورت نیاز بیشتر اوقات برای کاهش فشار روی پوست. از ساعت یا تایمر برای یادآوری به خود یا مراقب برای تغییز پوزیشن بیمار استفاده کنید.

  • بالشتک

استفاده از تشک، بالشتک یا صندلی نرم، راحت و نگهدارنده برای توزیع یکنواخت فشار روی بدن. اجتناب از چین و چروک، چین و چروک روی ملافه یا لباس، زیرا ممکن است باعث اصطکاک یا تحریک پوست شوند.

  • بررسی

معاینه روزانه پوست یا در صورت نیاز بیشتر اوقات برای بررسی علائم زخم بستر، مانند قرمزی، گرمی، درد یا تاول. توجه ویژه به نواحی استخوانی و نواحی که با تخت یا صندلی در تماس هستند. برای بررسی مناطقی که به سختی قابل مشاهده هستند، مانند پشت یا باسن می توانید از دوربین همراه یا آینه استفاده کنید.

  •  تمیز کردن

شستن ملایم پوست با آب و صابون ملایم یا استفاده از یک پاک کننده مرطوب کننده برای از بین بردن کثیفی، عرق و باکتری ها. برای جلوگیری از تجمع رطوبت، پوست را به طور کامل خشک کنید، به خصوص در چین و چروک ها. از یک مرطوب کننده، مانند لوسیون یا کرم، برای حفظ نرمی و آبرسانی پوست استفاده کنید.

  •  محافظت کننده

پوشیدن لباس های گشاد، نرم و قابل تنفس، برای جلوگیری از مالش یا خراشیدن پوست. برای جلوگیری از عفونت، لباس ها و ملافه ها را به طور مرتب یا هر زمان که خیس یا کثیف هستند عوض کنید.  از کرم یا پماد مانع، مانند اکسید روی، برای محافظت از پوست در برابر ادرار یا مدفوع، در صورت بی اختیاری ادرار استفاده کنید.

  •  تغذیه

داشتن یک رژیم غذایی متعادل و مغذی، غنی از پروتئین، ویتامین ها، مواد معدنی و مایعات برای حمایت از سلامت و التیام پوست بسیار موثر است.  با یک متخصص تغذیه یا یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی برای مشاوره در مورد رژیم غذایی مطلوب برای شرایط و نیازهای فرد مشورت کنید.

  • ورزش کردن

بدن بیمار عزیزتان را تا حد امکان یا انجام برخی فعالیت های بدنی مانند کشش، خم شدن یا بلند کردن برای بهبود گردش خون و قدرت عضلانی حرکت دهید. با فیزیوتراپیست یا یک تیم پزشکی و پرستاری برای راهنمایی در مورد تمرینات مناسب با شرایط و توانایی های فرد مشورت خواسته و کمک بگیرید.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره جلوگیری از ابتلا به زخم بستر در سالمندان و اینکه “چگونه از ایجاد زخم بستر در سالمندان پیشگیری کنیم؟” اینجا کلیک کنید.

در پایان

اغلب می توان خطر ابتلا به زخم های فشاری را کاهش داد. هنگامی که زخم در مراحل اولیه است، فرد می تواند آن را در خانه درمان کند، اما زخم بستر پیشرفته تر نیاز به مراقبت حرفه ای دارند.

بهتر است برای پیشگیری از این زخم ها و درمان زودهنگام این زخم ها  به سرعت اقدامات لازم را انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *